Інциденти

Кам’янець врятують від смороду?

Вже декілька десятиліть кам’янчани та жителі Кам’янець-Подільського району потерпають від неприємного запаху з бардо полів спиртового заводу. Довжоцький спиртзавод – підприємство специфічне. І ця особливість полягає не лише в тому, що воно є одним із найстаріших на теренах Поділля, а й в тому, що відмінною є і сама продукція, її виробництво та реалізація. Створювалися десятки комісій, велися сотні перемовин, залучалися інвестори, а віз і нині там.

«Насправді набридло щоразу нового, на місцевому рівні директора, прохати зрозуміти нашу громаду та проблеми, які створює спиртзавод. Туристичне місто щоразу потерпає від смороду з бардо полів. Сьогодні в умовах розвитку технологічних процесів, можна віднайти сотню шляхів аби вирішити дану проблему. Проте, керівництво підприємства роками годує нас обіцянками» – коментує мер міста.

Як інформує прес-служба Кам’янець-Подільської міської ради, після чергової зустрічі Михайла Сімашкевича з новим директором ДП «Довжоцький спиртовий завод» Олегом Тюхтієм було домовлено про поїздку до Німеччини, щоб вивчити досвід роботи біогазових установок, призначення яких – утилізація органічних відходів, інших речовин з отриманням біогазу та біодобрив. До складу робочої групи також увійшли депутати міської ради Володимир Юр’єв та Сергій Акимович, член виконавчого комітету Олександр Борейко.

Загалом, одним з важливих секторів економіки у світі є виробництво та енергетичне використання біогазу. Лідером у виробництві біогазу є Євросоюз загалом і Німеччина зокрема. Загальна кількість біогазових установок у Європі перевищує 11 тис, з яких 7,2 тис в Німеччині. Біогаз переважно використовувався для виробництва електроенергії та тепла.

В рамках візиту делегація відвідала місто Марбург, де оглянула роботу муніципальної установки фірми Шмак компанії Вісман, яка дозволяє ефективно й економно отримати біогаз із відновлюваної сировини, біовідходів, різних органічних речовин. Серцем цієї установки німці вважають лінію очистки газу, яка за час роботи дає результат 1000 кубометрів газу. Із цієї тисячі 560 кубометрів отримується чистого метану. Далі газ потрапляє до труби. Вартість 1 кубометра – 4 євро.

«За допомогою такої установки ми могли б переробляти барду, сміття з нашого сміттєзвалища, курячий послід «Авісу», відходи наших супермаркетів, садочків, лікарень і т. д. При цьому отримувати ще й дешеву електроенергію та газ» – розповідає Михайло Сімашкевич.

Далі делегація на чолі з міським головою, у місті Аллендорф зустрілася з генеральним консулом у Франкфурті Володимиром Харченко. Разом вони завітали до офісу компанії Вісман, де ознайомилися з виробничими потужностями підприємства та безпосередньо з продукцією, яку вони виробляють та оглянули роботу ще однієї біогазової станції, яка переробляє муніципальні відходи, гілля та тваринні кізяки. Тут застосовується метод сухої ферментації, при якому вимоги до вихідного матеріалу, на відміну від вологої ферментації, вкрай низькі. Вироблений біогаз надходить у когенераційну установку, де завдяки ньому виробляються електроенергія й тепло. Отриману електричну енергію можна віддати в мережу, а теплову енергію використати, наприклад, для локальної тепломережі.

Попередній ескіз будівництва біогазової установки, який було запропоновано німецькою стороною для реалізації у Камянці-Подільському розрахований на переробку лише мелясної барди. Проте, після детальних обговорень та перемовин було досягнуто думки зібрати необхідні матеріали з врахуванням відходів курячого посліду на «Авісі» та об’єму відходів на міському сміттєзвалищі.

Враховуючи усе побачене та почуте, матимемо надію, що приватний бізнес у складчину з спиртзаводом та «Авісом» віднайдуть 6 млн євро щоб очистити наше місто від усього брудного та того, що неприємно пахне.

Новини по темі

Back to top button