Інциденти

В Кам’янці з’явилась 3D-зебра

В місті над Смотричем з’явилась перша тривимірна розмітка пішохідного переходу, яку напередодні відкриття туристичного сезону нанесли на перехресті вулиць Лесі Українки та Соборної. 

Ідея створення такого пішохідного переходу належить організатору фестивалю «RE$PUBLICA» Андрію Зоіну. А втілювати проект в життя взявся кам’янецький художник Володимир Пастушак.

Розмітка традиційно нанесена горизонтально, проте, завдяки оптичній ілюзії, що створюється за допомогою заломлення світла і намальованих під певним кутом прямокутників, набуває об’ємної форми.

Якщо пілотний проект вдасться, автори соціального проекту обіцяють зробити об’ємним ще не один пішохідний перехід Кам’янця-Подільського.

ДОВІДКА. Тривимірна розмітка пішохідного переходу використовується в місцях, де інформація і сигнали від традиційних типів розмітки не є достатніми та ефективними. Вона може бути використана в якості сепараторів, розподільчих смуг транспортних потоків, під’їздів до мостів, тунелів і т.п.

Ефект трьохвимірності є ціленаправленим і чітко скерованим до конкретного учасника дорожнього руху.

Як повідомляють в ТзОВ «Дорожні знаки», така розмітка є зручним розв’язанням проблеми використання сповільнюючих елементів руху та створення враження звуження дороги. Трьохвимірний ефект підвищує сприйняття горизонтальної розмітки і посилює видимість для транспортних засобів.

В Україну 3D-розмітка потрапила зі США. Першим експериментальним містом для введення об’ємної дорожньої розмітки став Дніпропетровськ.

Новини по темі

Back to top button