Кам'янець-Подільський

Львів, Кам’янець і Ярослава Матічин

Презентація романів Ярослави Матічин

11 грудня в Кам’янець-Подільському державному історичному музеї-заповіднику відбулась літературна зустріч із львівською письменницею Ярославою Матічин.

Організаційні клопоти презентації творчості львів’янки на себе взяли творче об’єднання «PHOENIX» та Літературна зала Галереї мистецтв, в якій і відбулась перша зустріч цього дня. Друга – у ресторані готельного комплексу «Reikartz». Промодерувала зустрічі журналіст, письменниця, автор, співавтор та учасниця багатьох літературних проектів, співзасновниця творчого об’єднання «PHOENIX» Віоліна Ситнік.

Ярослава Матічин презентувала кам’янчанам чотири свої книги: «Veritas», «Quo vadis, Львове», «На війні, як на війні» та «Шляхами Первозванного». Перша включає в себе три повісті – «Анна крізь віки», «Чаша любові» та «Veritas», в яких йдеться про долі трьох молодих жінок. Життя у кожної склалось по-різному, але кожна з них іде своїм шляхом із гордо піднятою головою, незважаючи на терня під ногами. У кожної з них своя дорога до Бога і різні шляхи у пошуках істини, які таємниче й містично переплітаються у загадковому вихорі історії… Усі героїні мріють про своє маленьке жіноче щастя і – гідно його здобувають.

Друга книга – документальний роман, який розповідає про Львів – від язичництва до християнства, від величі славного княжого міста до непевного сьогодення. Про злети й падіння, упадки і піднесення, про вічно молоде і древнє місто, яке щоденно заворожує своєю незбагненністю – містичне і таємниче, місто в місті, місто над містом. Але в кінці кожного туннелю, як стверджує у романі авторка, пітьму пронизує сонячний промінь! Тому й люди живуть в ньому сильні й незламні духом, які вміють щиро кохати, сміливо боронити віру, високі цінності, свої традиції, культуру і рідну мову.

Презентуючи «Quo vadis, Львове» авторка порівняла Львів із Кам’янцем, зазначивши, що цих два міста мають таке ж підземне життя, як і надземне, вказуючи на значну кількість таємниць, які ще чекають своїх відкривачів.

Повість «На війні, як на війні» – книга спогадів дідуся Ярослави Матічин про Другу світову війну.

Цікавою є і найновіша книга – роман пані Ярослави «Шляхами Первозванного», який присвячений далеким подіям, що відбувалися на теренах праслов’янських українських земель. Ключовим моментом цієї теми є християнізація Криму апостолом Андрієм Первозванним. Завісу минулого відкриває археолог Андрій. Своє життя він присвячує пошукам істини. Життя його родини тісно переплітається з подіями, які відбувалися й досі відбуваються в Україні. Погодьтеся, що тема Криму сьогодні для нашої держави є дуже актуальною.

Під час спілкування із кам’янчанами мова йшла і про вже дописаний Ярославою Матічин роман про чуму, який незабаром вийде у світ, – теж із натяком на історію, але в контексті сьогодення. Тут чума постане персоніфікованою реальною істотою. Роман, як стверджує львів’янка, історичний, бо історії в ньому багато. «Чума – не просто хвороба з мільйонів бактерій – це незрозуміле й сьогодні явище для науковців й дослідників, яке дає поживу для вчених умів. Це «щось таке», про що хочеться написати цікаву, пізнавальну, містичну й загадкову історію». – заінтригувала авторка.

Ще одна новинка – детективне оповідання від Ярослави Матічин, яке буде надруковане у четвертому томі літературно-мистецького часопису «PHOENIX». Ідея написати твір у такому жанрі виникла в письменниці після першої поїздки до Кам’янця-Подільського. Як стверджує автор, в такому місті, як Кам’янець, чи йому подібному, може відбутись подібна детективна історія.

Приємним сюрпризом для усіх стало акапельне виконання у готельному комплексі «Reikartz» поеткою та композитором Жанною Мадич пісні про Кам’янець. Саме так мисткиня подякувала за непересічну подію у місті – зустріч з Ярославою Матічин.

Завершуючи спілкування із читачами, Ярослава Матічин подякувала за приємні моменти спілкування та організацію літературної зустрічі творчому об’єднанню «PHOENIX», Кам’янець-Подільському державному історичному музею-заповіднику, готельному комплексу «Reikartz»; за інформаційну підтримку – обласній газеті «Кам’янецький часопис «Ключ», інтернет-виданню «7 днів».

Після автограф сесії та знімкування із письменницею на згадку, кам’янчанам залишається тільки одне – чекати на детективну історію та «чумний роман».

Презентація романів Ярослави Матічин

Презентація романів Ярослави Матічин

Презентація романів Ярослави Матічин

Фото Петра ІГНАТЬЄВА.

Новини по темі

Back to top button