Кам'янець-Подільський

У Галереї мистецтв – весна

У Галереї мистецтв – весна!

Культурна спадщина України неповторна і самобутня. Для кожної пори року, для кожного свята притаманними були свої особливі обряди та традиції. Багатьма барвистими дійствами, які сьогодні призабуті українцями, супроводжувався початок весни.

16 березня у Галереї мистецтв кам’янчани мали нагоду вкотре заглибитись в народну обрядовість предків – святий обов’язок кожного етносу, адже розуміння та збереження цінностей своїх предків впливає на планування майбутнього та виникнення нових традицій.

Театралізоване дійство «Весно красна, весно прекрасна» для університету третього покоління при ТЦО «Довголіття» подарували студенти ІІ, ІІІ та IV курсів Кам’янець-Подільського коледжу культури і мистецтв, що навчаються за спеціальностями «Народне пісенне мистецтво», «Видовищно-театралізовані заходи», «Народне інструментальне мистецтво» (духові інструменти), «Хореографія». Присвятили захід приходу весни, початок якої за народним календарем припадав на 14 березня – день преподобної мучениці Євдокії або Явдохи.

Під час заходу кам’янчани перегорнули сторінки звичаїв, обрядів та традицій на Поділлі весняного циклу. На глядачів чекав справжній калейдоскоп народних забав. Танок «Весно красна», хороводи «Кривий танець», «Вербова дощечка», «Ой, вийтеся, огірочки», «Подоляночка», «Веснянки» та «Ой, у полі нивка», виконані студентами коледжу, нікого не залишили байдужим. Щирі емоції та майстерність виконання вразили серця присутніх. І це не дивно, адже над кожним словом, рухом та вірно зіграною нотою працювали мудрі наставники – викладачі комісії культурологічних дисциплін коледжу культури Т.Є. Ляшук, Н.Г. Лугачова, Н.О. Яворницька, Л.А. Григорків, А.І. Вергун. Звукорежисер заходу – І.В. Форкун.

Гармонійним доповненням дійства «Весно красна, весно прекрасна» стала книжкова виставка «Звичаї. Традиції. Обряди», організована працівниками Кам’янець-Подільської центральної міської бібліотеки.

На згадку про прихід весни та багату на звичаї спадщину українського народу усім присутнім організатори свята подарували гілочки лози та «жайворонків» із тіста, яких традиційно випікали на 40 святих.

У Галереї мистецтв – весна!

Новини по темі

Back to top button