ІнцидентиКам'янець-Подільський

Знайомтесь: кам’янчанин Олександр Горбань – майстер акварелі

Олександр Горбань (художник)Серед плеяди діячів української культури художникам належить особливе місце. Вони завжди сповнені палкого вільнолюбства, виділяються великою працелюбністю, жадобою вчитися ще і ще, широким діапазоном зацікавлень, тонким знанням людської психології. А якщо помножити це багатство вдачі ще й на талант, то годі й говорити. Не митці, а феномени.

І справді, світ завжди був багатий на талановитих художників. Завжди щедрою на них була і Україна. Не поступається вона кількістю талантів і у ХХІ столітті. Багатий на них і Кам’янець-Подільський.

Тож сьогодні, напередодні Дня художника, хочеться приділити увагу саме майстрам пензля, тим, хто для сучасників та майбутніх поколінь закарбовує на полотнах красу навколо. Із розмовою про художнє мистецтво ми завітали до Олександра Горбаня.

Що ж, давайте знайомитись з художником. Олександр Ростиславович – художник-графік. Народився та проживає у Кам’янці-Подільському. За освітою – художник-дизайнер, згодом – художник-графік. Працював у художній майстерні Художнього фонду УРСР, викладачем малюнку та живопису у відновленій художньо-промисловій школі ім. Володимира Гагенмейстера. Його перша персональна виставка відкрилась 23 липня 1996 року у виставковій залі НІАЗ «Кам’янець». З цього ж року по 2003 бере участь у регіональних художніх виставках. З 2003-го – вільний художник. Працює в техніках прикладної графіки та станкового живопису, переважно олійними та акриловими фарбами, автор багатьох архітектурних краєвидів у техніці акварелі, переможець конкурсу на створення герба міста Кам’янця-Подільського. Наразі – учасник низки всеукраїнських та міжнародних виставок. Про них і піде мова далі.

– 2018-ий видався багатим на виставки різного рівня. Це і Міжнародний фестиваль акварелі в Фабріано (Італія), що відбувся 3-7 травня, і Всеукраїнська трієнале графіки, яка пройшла в Києві з 8 по 24 червня, і Міжнародна виставка акварелі «Наш неймовірний світ», що експонувалась у Харкові з15 по 25 липня. – розповідає художник. – Але на цьому виставковий рік не закінчується. 27 вересня в Одесі стартувала Всеукраїнська виставка акварелі «Українська палітра Фабріано» і триватиме до 28 жовтня. Потім я приєднаюсь до Другої всеукраїнської та міжнародної виставки «Море акварелі», яка пройде у форматі бієнале в Одесі. Відвідати експозицію можна буде з 20 листопада по 5 грудня.
Участь у таких виставках не проходить безслідно, адже кожна по собі залишає сертифікати про участь та каталоги із роботами пана Олександра, що презентувались на тій чи іншій виставці. А найголовніше – художник знаходить поціновувачів своєї творчості у різних куточках світу та, звісно, визнання. Що не виставка, то відмінний результат – художник презентує щоразу неповторні акварелі. Тож можемо пишатися тим, що місто вкотре гідно презентують на мистецькій ниві України та світу.

Зокрема, на зазначених виставках, кам’янчанин презентував такі акварелі: «Зима в Старому місті», «Зима в Кам’янці-Подільському», «Лелеки прилетіли», «Зима в Старому місті (2)».

Акварель Олександра Горбаня

Також хочеться зазначити, що серед картин Олександра не знайти повторень чи шаблонів, кожна робота – унікальна, особлива.

Доктор мистецтвознавства, професор Наталія Урсу так свого часу охарактеризувала творчість художника: «Має Кам’янець свого майстра романтичного пейзажу – Олександра Горбаня, який поєднує світ архітектури і природи в цілість. Його акварелі вишукані, прозорі, з примхливою грою мерехтливого світла. Акварельна техніка «по вологому» дає авторові змогу поглянути романтично й замріяно на архітектуру в природному оточенні. Акварельним ведутам цього майстра притаманні стриманий колорит, ніжність переходів з одного вальору до іншого, делікатність зіставлення тонів».

– Хочу привітати усіх митців із професійним святом – Днем художника України. – звертається до усіх колег Олександр Горбань. – Побажати усім міцного здоров’я, чудових яскравих полотен, радості та натхнення.

Олександр Горбань

Новини по темі

Back to top button