Економіка

Це потрібно запам’ятати всім: вже за 10 днів в Україні набере чинності важлива зміна

Вже менш ніж через два тижні в Україні будуть запроваджені важливі зміни, які мають на меті спрощення взаємодії платників податків з органами контролю. 

Відповідно до офіційного повідомлення від Державної податкової служби України з 16 червня платникам податків дозволять взаємодіяти з органом контролю через відеоконференцію. Наприклад, коли триває розгляд скарг або ведеться звірка документів, пов’язаних з плановою чи позаплановою перевіркою. 

Деталі

Українців наполегливо просять запам’ятати цей важливий момент, щоб в майбутньому не виникало непорозумінь. В разі ініціативи зі сторони платника податків взаємодіяти з органами контролю через засіб відеозв’язку, він повинен обов’язково вказати на цей момент в скарзі чи при поданні заперечення. 

Платники податків мають право особисто або через уповноважених представників взаємодіяти з органами контролю в режимі відеоконференції при розгляді таких питань:

  • оскарження повідомлень-рішень від Державної податкової служби (це можуть бути скарги на дії органу контролю щодо нарахування податків, штрафів та пені, оскарження рішень про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
  • розгляді матеріалів перевірок, в тому числі роз’ясненні питань, які виникли під час проведення фактичних або документальних перевірок, як планових , так і позапланових;
  • наданні заперечень щодо результатів перевірки. 

Що ще потрібно знати

В найближчі два роки в Україні планують запровадити суттєві зміни в сфері сплати податків. Після підвищення ставок основних податків у 2024 році також планують підвищити податки для фізосіб-підприємців. Зміни в єдиному податку та правилах для ФОПів планують запровадити тільки з наступного року. Правила запровадять впродовж двох років. Варто зазначити, що на проблеми з єдиним податком вказують і міжнародні партнери України. Зміни необхідно буде ухвалювати незважаючи на те, що вони не матимуть популярність.

Новини по темі:

Back to top button