Економіка

Закарпатець заплатив за газ додаткових 188 тисяч гривень: за що суд може стягнути такі кошти?

Щомісяця споживачам газу приходить рахунок згідно з тих показників, які ними були подані. Однак нерідко трапляються й випадки, коли до основного рахунку може додатися ще й додатковий. Наприклад, так трапилося з мешканцем Закарпатської області, на котрого “Закарпатгаз” подав в суд, виграв його і тепер вимагає виплатити 188 000 гривень. Все через перевірку лічильника під час котрої виявилося, що з боку користувача були втручання до роботи пристрою.

В роботу пристрою втручатись не можна

Під час перевірки лічильника експерти виявили ознаки втручання в роботу пристрою з метою штучно знизити показники.

Лічильник не придатний до експлуатації через несанкціоноване втручання із застосуванням прихованих заходів шляхом пошкодження пломби відлікового механізму – вона пошкоджена (нецілісна) між верхньою та нижньою частинами, нижня частина пломби трималася на кронштейні кріплення на речовині схожій на клей. Під час експертизи у лабораторних умовах встановлено, що корпус відлікового механізму вільно знімається з кронштейну кріплення”, – йдеться в матеріалах судової справи.

Через це порушення була проведена звірка всіх показників поданих цим споживачем за період з 2021 по 2022 рік. Об’єм природного газу, який спожив споживач становить 4 067 гривень, а компенсація, яку чоловік тепер має заплатити “Закарпатгазу” – 188 000 гривень.

Лічильники потрібно перевіряти вчасно й за допомогою фахівців

Втручатися в роботу будь-якого лічильника категорично заборонено. Наразі, наприклад, відбуваються огляди та заміни лічильників на воду (вони відбуваються кожних 4 роки). Якщо вашому лічильнику якраз стільки років, то потрібно повідомити про це у Водоканал й домовитися про час коли спеціалісти прийдуть й демонтують лічильник для огляду або одразу ж встановлять новий. Коштуватиме це приблизно 400 гривень. Також, послугу можна замовити й у приватних компаніях.

Новини по темі:

Back to top button