Економіка

Нумізмати готові платити 20 000 гривень за гривневу монету: який екземпляр має таку цінність?

В Україні є кілька онлайн майданчиків, де люди можуть продавати різноманітні старовинні речі, цінні реліквії, рідкісні гроші тощо. Своєю чергою є й чимало колекціонерів, які полюють за подібним добром. Наприклад, частенько серед лотів можна побачити українські монети. Залежно від екземпляра за нього можна виручити від кількох сотень й до кількох десятків тисяч гривень. Сьогодні 20 000 гривень можна виручити за монету номіналом в одну гривню 1992 року різновиду 1ААг.

“На момент карбування ще не було інструменту для нанесення напису на гурт. Тому ці гривні вважаються “незакінченими”, – зазначають фахівці.

Цінність мають й інші екземпляри

Як зазначається вище, ця монета вважається недоробленою, тобто з заводським браком, що робить її унікальною. Саме такі монети й найбільш охоче скуповують колекціонери. Наприклад, теж гарно оцінюють гривневу монету, але вже 1995 року різновиду Баг. За них можна вторгувати приблизно 7000 гривень і їх теж ідентифікують за гладким гуртом.

монети

5000 гривень можна отримати за гривневу монету 2001 року різновиду 1 АДг. І її ідентифікують за гладким гуртом, однак у випадку саме з цим екземпляром потрібно бути дуже уважними, адже шахраї навчилися цю монету підробляти.

“Оскільки ця гривня рідкісна і дорога, її часто підроблюють фальшивомонетники. Вони спилюють написи на гурті у дешевшої гривні 2001 року. Перевіряйте параметри монети: в оригінала вага 6,8 грама, діаметр 26 мм“, – попереджають фахівці.

Не всі монети мають цінність

Зараз Національний банк України виводить з обігу багато монет випущених до 2003 року. Дехто зберігає їх з метою подальшого збагачення, однак це хибна позиція. Насправді такі монети ніколи не матимуть цінності, адже вони випущені величезними тиражами. Купують копійки з браком, з заводськими дефектами, або ж ті, що були випущені обмеженим тиражем, наприклад, до 5000 одиниць.

Новини по темі:

Back to top button