Економіка

Українці отримають грошову компенсацію від держави у зв’язку з подорожчанням електроенергії

З 1 червня в Україні змінилися тарифи на електроенергію. Тепер кіловат коштує 4,32 гривні, що на 64% більше ніж було (старий тариф 2,64 грн). Раніше йшла мова про те, що за підвищеним тарифом платитимуть люди, які споживають понад 100 кіловатів в місяць, однак Рада не прийняла цю ініціативу. Тепер новий тариф стосується абсолютно кожного незалежно від того скільки світла споживає домогосподарство. Однак, ті хто має субсидію можуть розраховувати на її перерахунок. Тобто людям прийде компенсація з урахуванням нового тарифу на електроенергію.

Хто може оформити субсидію?

Субсидію можуть оформити домогосподарства сукупний дохід яких нижче середнього. Як це визначити? Порахувати сукупний дохід всіх членів родини й визначити відсоток, який доводиться віддавати за комунальні послуги. Якщо це 20% і більше від загального доходу тоді може бути нарахована субсидія.

Оформити субсидію може:

  1. Хтось один з домогосподарства.
  2. Люди, які живуть в орендованому житлі й мають договір про оренду.
  3. Особи зі статусом внутрішньо переміщених осіб, які живуть в орендованому помешканні й не мають договору про оренду. В такому випадку потрібно надати посвідчення ВПО.
  4. Неповнолітня дитина-сирота, чи недієздатна особа, але за заявою опікуна.
  5. Забудовник, який займається індивідуальним будівництвом житла, що ще не передано у власність/експлуатацію, але комунальні послуги вже нараховуються.

Субсидію нараховують не лише враховуючи доходи всіх членів домогосподарства, а і їхнє додаткове майно та дорогоцінні покупки, які були здійснені впродовж року (автомобілі, нерухомість, цінні папери тощо). При заповненні заяви на нарахування субсидії потрібно враховувати всіх, хто фактично проживає в помешканні. Якщо в сім’ї є особи, які вже більше ніж 60 днів проживають закордоном, то їхній дохід враховуватися не буде.

Новини по темі:

Back to top button