Економіка

Європейська країна заплатить гроші тим українцям, які повертатимуться на Батьківщину

Кілька мільйонів українців перебуває закордоном у статусі біженців. Багато країн припинили приймати нових приїжджих через брак вільного житла й загалом відсутність достатньої кількості ресурсів для забезпечення новоприбулих всім необхідним. Також, деякі країни, як от Ірландія, придумали як можна заохочувати українців повертатися додому. Принаймні тих, які живуть у регіонах віддалених від лінії фронту та мають непошкоджене житло. Для прикладу Ірландія виплачує таким людям разову грошову допомогу. До цієї ініціативи мали долучитися й інші країни, й серед них Чехія.

Чехи запускають пілотний проєкт

Проєкт триватиме з червня по листопад 2024 року й взяти у ньому участь можна буде лише один раз. Міністерство внутрішніх справ Чехії повідомляє, що наразі країна готова оплатити повернення до України 400 громадян. Також будуть найняті спеціальні швидкі для перевезення 30 пацієнтів. Щоб реалізувати цей проєкт Чехія виділила 5,5 мільйона чеських крон.

чехія

Представники Уряду кажуть, що на даному етапі скористатися проєктом зможе невелика частина українців. Перевагу надаватимуть тим в кого немає коштів навіть на квиток додому, або ж людям, які мають проблеми зі здоров’ям.

Загалом, станом на травень 2024 року в Чехії проживає приблизно 339 тисяч осіб, які мають тимчасовий прихисток. Очікується, що частина українців поїдуть в інші країни, адже Чехія припинила надавати українським чоловікам консульські послуги. Це трапилось у середині квітня коли Президент України Володимир Зеленський підписав відповідний законопроєкт. Він стосується чоловіків призовного віку.

Консульські послуги доступні після оновлення даних в ТЦК

Навіть перебуваючи закордоном військовозобов’язані чоловіки повинні оновити свої дані. Вони можуть зробити це за допомогою застосунку Резерв+. Після того, як дані буде оновлено й вони будуть актуальними чоловіки знову можуть користуватися всіма консульськими послугами закордоном.

Новини по темі:

Back to top button