Економіка

В українських супермаркетах відмовляються приймати деякі банкноти: як захиститися від свавілля касирів

Українцям нагадали про їхні права як покупців та розповіли, що робити, коли їх грубо порушують.

В українських супермаркетах все частіше касири відмовляються приймати деякі грошові знаки. Свої дії вони пояснюють тим, що начебто нічим дати здачу. Однак такі дії працівників магазинів та супермаркетів є прямим порушенням закону про захист прав споживачів. Українцям розповіли, що робити в такій ситуації та як захистити своє право розраховуватися за покупки так, як їм зручно.

Немає решти? Це не ваша проблема

Згідно з українським законодавством за відмову касира приймати певні банкноти чи монети покупець має право поскаржитися до адміністрації даного магазину чи супермаркету. Адже така ситуація означає, що касир не виконує своїх обов’язків.

Касир будь-якого магазину чи супермаркету повинен:

  • приймати у покупців грошові знаки всіх номіналів;
  • стежити, щоб у касі завжди була достатня кількість банкнот та монет різних номіналів для видачі решти.

Загалом скарги касира про те що у нього немає дрібних грошей, щоб видати решту, взагалі не мають місця бути. Адже це цілком і повністю його проблема і його відповідальність. Тож прохаючи покупця оплатити покупку іншими банкнотами або ж розміняти гроші касир просто перекладає на нього свою відповідальність.

Як українців змушують переплачувати за товари

Проте на вимогах касирів оплатити покупки певними купюрами через проблеми з видачею решти – це ще далеко не весь арсенал махінацій які використовують великі торгові мережі. Є й інші способи збагатитися коштом покупців.

Зокрема в деяких супермаркетах ціни на товари спеціально встановлюють так, щоб можна було не віддавати решту. Наприклад на ціннику може бути зазначена сума 19,96 чи 19, 98, а на касі цю суму просто округлять до 20 грн.

Більшість покупців навіть не помічає таких дрібних махінацій. Та здавалося б це й махінацією назвати не можна, адже різниця менша за 5 коп. Та при великому обсягу клієнтів не додавши до решти всього кілька копійок торгові мережі можуть заробити чималі гроші.

Єдиний спосіб уникнути такої шахрайської схеми – розраховуватися за покупки карткою. Адже тоді касиру не потрібно видавати решту і він візьме з покупця рівно стільки, скільки коштують обрані ним товари.

Новини по темі

Back to top button