Економіка

В Україні деякі підприємства та організації зможуть забронювати 100% своїх працівників: про кого йдеться

Захистити від мобілізації збираються працівників Підприємств оборонно-промислового комплексу, критичної інфраструктури, енергетики та ще кількох важливих державних структур.

У парламентському комітеті з питань національної безпеки, оборони й розвідки активно обговорюється питання про зміни правил бронювання для працівників деяких важливих державних структур та підприємств. Цілком можливо що незабаром деякі з них зможуть забронювати від мобілізації не частину, а всі 100% свого кадрового складу. Про це повідомив член зазначеного комітету нардеп Федір Веніславський.

Почнуть бронювати поліцейських та рятувальників

Як зазначив Федір Веніславський, перш за все планується змінити правила мобілізації для працівників Нацполіції та ДСНС. З категорії тих, хто має право на відстрочку, їх необхідно віднести до категорії працівників, які мають повинні бути заброньовані.

За словами нардепа, члени комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки дійшли згоди в тому, що не можна нехтувати безпекою населення навіть задля підсилення Збройних сил України. Тож комітет наполягатиме на бронюванні 100% працівників Нацполіції, щоб ця державна структура могла і далі в повній мірі виконувати свою надважливу функцію, яка зокрема  полягає в забезпеченні правопорядку та боротьбі зі злочинністю.

Що ж стосується Державної служби з надзвичайних ситуацій, то вона підпадає одразу під дві категорії, для яких передбачено бронювання. При цьому допоміжний персонал, що входить до штату ДСНС, не можна вважати критично важливим для функціонування цього органу. Тож на таких працівників бронь поширюватися не буде і вони підлягатимуть мобілізації.

Зміняться умови бронювання для деяких підприємств

Що ж стосується інших підприємств, що підпадають під критерії бронювання, наприклад підприємства сфери ОПК, енергетичної галузі чи критичної інфраструктури, то деякі з них також зможуть забронювати до 100% своїх працівників. Щоправда буде чимало й таких, яким держава дозволить захистити від мобілізації лише до 50% штату. До такої категорії, за словами Веніславського, можуть потрапити підприємства, що займаються міжнародними перевезеннями

Загалом кількість працівників, яких можна буде забронювати, залежатиме від того, наскільки важливим є дане підприємство для держави, її економіки та комфортного існування громадян. Тож кожне підприємство будуть розглядати індивідуально. Для цього його керівник повинен звернутися до відповідного міністерство та довести відповідність свого підприємства критеріям, переліченим у законі України та постанові Кабінету міністрів.

Новини по темі

Back to top button