Економіка

Підвищення пенсій у 2024 році: хто вже не дочекається збільшення виплат

Чому весняна індексація обійшла деяких пенсіонерів стороною та на які ще доплати можуть розраховувати старенькі.

В Україні у 2024 році вже відбулася планова індексація пенсій. Однак не всі пенсіонери отримали підвищення виплат через певні обмеження, передбачені законом України. Хто із пенсіонерів залишився без надбавки, а кому цьогоріч ще вдасться отримати кілька зайвих гривень до пенсії.

Кого обійшла стороною індексація

У березні 2024-го в Україні проіндексували пенсії майже 10 мільйонам пенсіонерів. Тоді виплати у більшості українців що перебувають на заслуженому відпочинку зросли приблизно на 8%. При цьому мінімальна сума надбавки склала 100 грн, а максимальна – 1577 грн.

Але частина пенсіонерів в рамках весняної індексації не отримала від держави ані копійки підвишки. Ідеться про українців, що перебувають на пенсії не більше 3 років. А все тому, що за законом розмір їх виплат не є економічно застарілим.

Не вплинула індексація і на пенсії українців, що отримують мінімальні та максимальні пенсійні виплати. Адже за законом їхні пенсії просто не підлягають індексації. Та натомість ці дві категорії пенсіонерів отримали доплати від Пенсійного фонду. Наприклад мінімальна пенсія для українців, що виконали вимоги за стажем, коштом цієї доплати підвищили з 3200 грн до 3370 грн. Що стосується пенсіонерів з неповним стажем, мінімалку для них збільшили до 2725 грн.

Які ще доплати отримають пенсіонери у 2024 році

Пенсіонери, яких не торкнулася індексація, до кінця 2024 року можуть розраховувати ще тільки на один вид надбавки – вікову доплату. Такий бонус до щомісячних виплат можуть отримати пенсіонери у віці понад 70 років.

Щоб отримати вікову доплату стареньким не потрібно окремо звертатися до Пенсійного фонду. Кошти почнуть нараховувати автоматично у той же місяць коли пенсіонеру виповниться 70, 75 чи 80 років. Причому залежно від віку сума чимраз буде більшою. Наприклад для пенсіонерів у віці від 70 до 75 років така доплата становитиме 300 грн. А от пенсіонери, яким за 80-т щомісяця отримуватимуть плюс 570 грн до пенсії.

Новини по темі

Back to top button