Економіка

Невдовзі ліміти світла будуть розподіляти по-іншому: до чого готуватися?

Через критичні пошкодження енергетичної інфраструктури в Україні знову застосовують ліміти електроенергії. Світло вимикають на кілька годин по кілька разів на добу. Водночас ситуація в різних областях відрізняється. Наприклад, якщо у Дніпрі світла могло не бути 4 години поспіль, то в Києві цілих 9. Проте невдовзі ліміти вкотре перерахують. Чи більше буде світла, чи ще менше стане відомо вже після 24 червня.

З 24 червня ліміти розподілятимуть по-новому

Про це заявив радник прем’єр-міністра з питань енергетики Юрій Бойко. Він зазначив, що з 24 червня суттєво зміниться підхід до використання електроенергії. Суть в тому, що спочатку будуть вираховувати скільки світла треба для забезпечення роботи підприємств, та критичної інфраструктури, а те що залишатиметься розподілятимуть між областями. Тобто є велика ймовірність, що світла стане ще менше, а особливо якщо обстріли по ТЕС та ТЕЦ продовжуватимуться.

Світло відключення

“Ми з доступної електроенергії в Україні будемо віднімати обсяг електроенергії, яка необхідна критичній інфраструктурі й вже з таким винесеним за дужки обсягом буде доводитись ліміт для кожної області. Умовно кажучи, тепер буде не 80% на кожну область, а з урахування критики, яка зменшить доступність, буде, наприклад, 70%. Але ці 70% будуть доведені до кожного регіону. Відповідна тривалість відключень по Україні плюс-мінус повинна вирівнятись“, – пояснив радник прем’єр-міністра України з питань енергетики.

Ситуація залишається напруженою

Зі слів Бойко, цими вихідними, тобто 8 та 9 червня було виведено з ремонту атомний блок, й це дозволило уникнути відключень. Однак в неділю, 9 червня все ж таки доводилось на деякий час заручатися аварійною підтримкою від сусідів, адже мережа була перевантажена.

З понеділка, 10 червня, світло знову виключатимуть, щоправда, графіки можуть трохи змінюватися.

Новини по темі

Back to top button