Кам'янець-Подільський

Абстрактна реальність на фото

«Нині фотографія вже стала мистецтвом і розвивається паралельно з живописом, графікою та іншими видами образотворчого мистецтва. Для того, щоб хмельничани змогли простежити розвиток фотографії та образотворчого мистецтва, Хмельницькі музей-студія фотомистецтва та обласний художній музей створили освітньо-мистецький проект «Перетинання», – поділився директор фотомузею Костянтин Жданов 27 жовтня під час відкриття виставки Першого відкритого всеукраїнського конкурсу абстрактної фотографії та фотопроекту Валерія Лещинського «Абстрагування душі».

Як повідомляє Проскурів, експозиція складається з двох частин – абстрактні роботи учасників конкурсу та проектні світлини.

Абстракціонізм (з латинського означає віддалення, відволікання), як пояснюють професіонали, це напрям в образотворчому мистецтві, який відмовився від наближеного до дійсності зображення форм. Його представники змінюють конкретну форму зображуваного поєднанням ліній, фігур, кольорових плям. Мистецтво створюється під впливом відчуттів і думок про те, що світ набагато складніший, ніж той, який ми бачимо.

«Абстрактна фотографія – певний вид фотомистецтва, в основі якого – зображення форм, ліній і кольору на знімку, виконаному за допомогою різних фотоприйомів і технологій. Головним для такої фотографії є відхилення від символічних уявлень», – пояснює фотограф і мистецтвознавець Олег Малов, який провів охочим лекцію на тему абстрактного фото після відкриття експозиції. На виставці – 29 робіт переможців і номінантів всеукраїнського конкурсу абстрактної фотографії. Серед них робота-переможниця (отримала диплом третього ступеня) нашої подільської фотомайстрині Марини Шавиріної-Школяр «Червоне на червоному» (на фото). Зроблений знімок, як розповідає авторка, під час прогулянки в одному з чернівецьких двориків.

Уважні глядачі знайдуть світлину іще одного земляка – абстракція «Трикутники» Юрія Савіна (Кам’янець-Подільський).

Вагома частина експозиції, а саме 15 світлин, з проекту Валерія Лещинського «Абстрагування душі». Тут – творчий політ автора. Світлини – кольорові і чорно-білі перетворюють навколишній світ на щось нереальне. Заглиблюючись фотокамерою у частини предметів, виокремлюючи згустки кольорів, автор перетворює дійсність на щось фантастичне. Реальність завдяки фотокамері тепер ніби в іншому вимірі – нечіткому, незрозумілому, але чуттєвому і по-мистецькому захопливому. З відкриттям виставки авторів та відвідувачів привітали директор обласного художнього музею Лариса Чернова, провідні фотомайстри міста, а також начальник міського управління культури і туризму Артем Ромасюков, який від міської ради та особисто міського голови Олександра Симчишина передав диплом Валерію Лещинському.

Ірина САЛІЙ.

Новини по темі

Back to top button