ВійнаСвіт

У нашій галактиці крім людства є, як мінімум, ще одна цивілізація

Учені запевняють: в межах 10 кілопарсек – це приблизно 30 тисяч світлових років – є хоча б одна розвинена цивілізація, яка володіє технікою, що дозволяє вступити з нами в контакт. 

Про існування братів по розуму Анкордокі з колегами дізналися з рівняння Дрейка, яке якраз і дозволяє обчислити можливу кількість позаземних цивілізацій. Його – це саме рівняння – в 1960 році вивів професор астрономії та астрофізики Каліфорнійського університету Френк Дональд Дрейк.

У рівнянні, названому іменем ученого, сім членів. У тому числі: кількість які виникають в рік зірок, частка зірок, що володіє планетами, кількість планет або їх супутників з придатними для життя умовами, ймовірність зародження будь-якого життя, частка планет з високорозвиненими істотами, час життя цивілізації, що мешкає на планеті.

Розрахунки, проведені в різні роки за формулою Дрейка, давали різну кількість братів по розуму: від повної їх відсутності – до 5 тисяч. Розкид виникав від того, що вчені по-різному оцінювали значення параметрів, що входили в рівняння. Грунтувалися, природно, на уявленнях свого часу.

Нині багато стало ясніше – особливо завдяки спостереженням, які були проведені за допомогою космічного телескопа «Кеплер». Виявилося, що і зірок у Всесвіті більше, ніж раніше уявлялося, так само, як і планет, придатних для життя.

Анкордокі з колегами допустили, що життя виникає, розумні істоти з’являються і розвиваються, розвиваючи технології комунікації. Підрахунки і дали, що число цивілізацій, готових до контакту, в доступному для огляду просторі нашої галактики – Чумацького шляху – більше нуля.

Фото з мережі.

Новини по темі

Back to top button