ІнцидентиКам'янець-Подільський

Кам’янчани зустрілись з Мирославом Дочинцем

Мирослав Дочинець. Кам'янець-Подільський

29 вересня до Кам’янця-Подільського із творчим візитом завітав відомий український письменник, журналіст, видавець, лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, премії президента України «Українська книжка року» Мирослав Дочинець. Зустріч із майстром слова відбулась в Галереї мистецтв Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника.

Щоб особисто поспілкуватись з письменником, до Великої зали завітало чимало поціновувачів його творчості. З вітальним словом до гостя звернулись: молодший науковий співробітник К-ПДІМЗ Андрій Павловський, члени літклубів «Ліра», «Джерела душі» та ін.

Під час спілкування зі своїми читачами Мирослав Дочинець розкрив у загальних рисах зміст та ідею ключових творів зі свого творчого доробку: «Многії літа, благії літа», «Вічник», «Синій зошит», «Криничар», «Горянин» та ін. Окрім того, письменник тезисно виклав власну філософсько-світоглядну концепцію. У ній самопізнання, прагнення до гармонії зі світом і самим собою, стремління до свободи і цінності особистості – основні складові.

Як зазначив письменник, це робить українців носіями європейських цінностей. По-своєму Мирослав Дочинець бачить і роль слова. Це – енергетичний потік, що таїть у собі велику дієву, духовну силу. Також Мирослав Іванович визначає і моральний сенс слова, що полягає в посиленні нашої відповідальності за його використання.

Головний герой більшості творів закарпатського письменника – Андрій Ворон. Він – знахар, мудрець, «карпатський Сковорода», носій оригінальної, сучасна, і, разом з тим, акумулюваної праукраїнської мови, яка в нас, як стверджує пан Мирослав, генетично закладена (п’ятикнижжя «Триб»). Ці книги в певній мірі стали українськими народними бестселерами. Японський видавничий ринок наразі активно працює над їх перекладом. На запитання Дочинця про те, навіщо їм філософсько-психологічний заповіт карпатського мудреця, вони відповідають: «Нам цікаво порівняти його філософію із нашою».

Книги Дочинця не тільки читають мільйони, вони – адресати високих нагород. У 2016 році письменник став лауреатом премії Президента України «Українська книжка року» за книжку «Синій зошит» і трикнижжя «Лад». Книга «Триб» стала переможницею конкурсу «Краща книжка виставки форуму-2017» в номінації «Сучасне літературно-художнє видання».

Зустріч із Мирославом Івановичем завершилася автограф- та фото-сесіями.

Мирослав Дочинець. Кам'янець-Подільський

Новини по темі

Back to top button