Кам'янець-Подільський

Боротьба зі стихією триває

Вже другу добу іде ліквідація наслідків стихійного лиха у зв’язку з безпрецедентними снігопадами. В цілодобовому режимі працює центральний штаб та штаби в областях.

Як інформує прес-служба ДСНС, Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул провів засідання оперативного штабу з координації дій центральних та місцевих органів виконавчої влади для оперативного реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з несприятливими погодними умовами.

Директор Укргідрометеоцентру Микола Кульбіда доповів, що «цього року відбулася безпрецедентна ситуація. Вперше більше ніж за сто років внаслідок циклону, який проходить по території України на західних, частині центральних та північних областей протягом двох діб випало більше 50 мм опадів, що дорівнює місячній нормі. За наступну добу очікується випадання ще 15-20 мм опадів у вигляді снігу та дощу».

Протягом доби спостерігалися інтенсивні опади у вигляді снігу у Львівській, Тернопільській, Волинській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Хмельницькій, Рівненській, Житомирській, Київській, Чернігівській, Сумській областях та місті Києві.

Відразу після отримання прогнозу гідрометцентру про очікуване погіршення погоди Державною службою України з надзвичайних ситуацій у взаємодії з Міністерством оборони було організовано проведення заходів з підготовки до реагування на можливі ускладнення.

Зокрема, на основних автодорогах та гірських перевалах, де існує найбільший ризик утворення транспортних заторів, встановлено чергування автомобільних тягачів Державної служби для вилучення транспорту із заторів та розгорнуто пункти обігріву для попередження випадків переохолоджень.

Силами рятувальників, військових, дорожніх служб та Державтоінспекції у всіх регіонах забезпечується проїзд транспорту по автошляхах державного та обласного значення.

Протягом доби підрозділами Державної служби України з надзвичайних ситуацій було вивільнено із снігових заметів понад 720 автомобілів та надано допомогу на дорогах 1,5 тис. громадян.

Задіяно більше 400 одиніць спеціальної техніки Державної служби України з надзвичайних ситуацій, 3000 одиниць комунальної та дорожньої техніки, 50 одиниць важкої військової техніки та 15 тисяч осіб. Розгорнуто мобільні рятувальні пункти.

Вдалось не допустити жодного випадку загибелі або обмороження людей у заторах.

На даний час стабілізована ситуація в західних і частині центральних областей, зокрема, у Львівській, Волинській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Рівненській, Вінницькій, Чернівецькій областях, де завершуються роботи з ліквідації наслідків негоди.

Продовжують ускладнюватися погодні умови в Житомирській, Київській, Чернігівській, Сумській областях.

У Полтавській області ситуація ускладнюється сильними опадами у вигляду дощу та значним пониженням температури, що призвело до сильної ожеледі та обмерзання ліній електропередач.

Але застосування відпрацьованої методики завчасного виставлення техніки на складних ділянках доріг, своєчасне тимчасове обмеження руху для роботи снігоочисної техніки на початковій стадії забезпечує оперативне відновлення руху на шляхах державного і регіонального значення.

Також для нормалізації ситуації в місті Києві від Державної служби з надзвичайних ситуацій залучено 30 одиниць техніки і близько 200 чоловік особового складу, які вирішують завдання щодо відновлення руху на ділянках із складним рельєфом, вивільнення із заторів великогабаритного транспорту.

З 13-ї години в Києві зосереджено працюють 1500 чоловік особового складу Збройних Сил. Задіяно також особовий склад та техніка Президентського полку.

«Військові будуть залучені до очистки від снігу зупинок громадського транспорту, підходів до станцій метрополітену, соціальних об’єктів, лікарень, аптек та інших місць масового перебування людей, де складно застосовувати техніку», – сказав Віце-премє’р-міністр України Олександр Вілкул.

Олександр Вілкул поставив завдання збільшити кількість техніки за рахунок залучення підприємств міста. КМДА має забезпечити техніку необхідним пальним. За словами голови КМДА Олександар Попова, це збільшить кількість техніки ще близько на 300 одиниць. Наразі в Києві для очистки від снігу доріг працює 319 одиниць та 240 одиниць техніки Київавтодору.

За словами Олександра Попова, цієї доби ситуація в місті буде стабілізована. Техніка перш за все зосереджена на ключових магістралях,потім на другорядних територіях та прибудинкових територіях.

Для проведення чистки доріг міста від снігу ДАІ обмежила в’їзд великовантажного транспорту. В пунктах зупинок вантажівок встановлені пункти обігріву, іде забезпечення водіїв харчуванням та у разі необхідності – медичною допомогою. Також буде організовано підвіз палива для заправок автотранспорту.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров поставив завдання КМДА та обласним адміністраціям першочергово забезпечити безперешкодний проїзд швидкої та екстреної медичної допомоги, спеціальних служб та забезпечення продуктами харчування.

Станом на 8:00 в 484 населених пунктах було ускладнено доступ транспорту. Наразі залишилось 186. Олександр Вілкул поставив завдання Укравтодору до кінця дня забезпечити безперешкодний доступ до всіх населених пунктів.

Станом на 8:00 було знеструмлено 442 населених пунктів. Для ліквідації наслідків аварійної ситуації працюють 454 бригади. За словами Міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького, знеструмленими залишається 112 населених пунктів. До кінця дня в всіх населених пунктах буде поновлено електропостачання.

Олександр Вілкул поставив завдання керівникам місцевої влади в Центральній та Північній Україні, де іде дощ, та Укравтодору при переході температури навколишнього середовища від плюсової температури до мінусової забезпечити посипання доріг сольовою сумішшю.

«Прохання громадянам для забезпечення прибирання снігу обмежити рух автотранспортом дорогами міста та прибрати транспорт з проїжджої частини», – йдеться у звернені штабу.

Новини по темі

Back to top button