Кам'янець-Подільський

Другий політ «Фенікса»

Презентація другого випуску літературно-мистецького альманаху «PHOENIX»

16 лютого в приміщенні готельно-ресторанного комплексу «У Домінікана» відбулась презентація другого випуску літературно-мистецького альманаху «PHOENIX». Захід відбувся у два блоки: перший – власне презентація, другий – літературні читання. Видання презентували громадськості за участі творчої інтелігенції міста, фотографів, ЗМІ та й просто поціновувачів літератури.

На такий аншлаг організатори навіть не могли сподіватися – в залі не було жодного вільного місця, декому навіть довелося стояти, проте це не викликало дискомфорту, адже атмосфера на заході панувала по-домашньому затишна і дружня. Спочатку редколегія альманаху запропонувала присутнім згадати, як все починалося за допомогою відеоролику, який зняв про творче об’єднання відомий кам’янецький режисер Андрій Заєць. Після того головний редактор «PHOENIX» Віоліна Ситнік розповіла, чим же відрізняється другий випуск від першого, а це: другий том суттєво побільшав – аж 100 сторінок;

збільшився й тираж (зі 100 примірників до 150). Звучить, можливо, й не надто вражаюче, але варто взяти до уваги те, що обкладинка і зворот в альманаху кольорові, а всередині – якісний цупкий білий папір. Крім того, збірник видається без залучення коштів автора, що в наш час зустрічається дуже рідко. Збільшилася й кількість авторів, цього разу їх аж 39, серед них можна зауважити імена відомих українських письменників (Дара Корній, Любов Долик, Анатолій Хромов, Слава Світова), знаних кам’янецьких майстрів слова (Сергій Боднар, Василь Вітер (Анастасія Введенська), Славко Полятинчук, Наталія Яцемірська, Ірина Вареницька, Віктор Єрменчук), так і перспективних початківців. До слова, наймолодшим учасником альманаху став дванадцятирічний Нікіта Бороденко, який увійшов у видання зі своїми прозовими замальовками. Географічно автори альманаху представляють не тільки Кам’янець-Подільський та Хмельницьку область, а й Львів, Одесу, Вінницю, Луцьк, Київ. До тих рубрик, що існують (проза, поезія, цікаві розмови з відомими людьми), додалося ще дві – «Ексклюзивна перекладна література» (поезія Елізабет Бішоп у перекладі Т.Микич-Турчин) та «Актуальне чтиво» (у рубриці кам’янецькі журналісти Лілія Надвідна, Андрій Павловський та Віоліна Ситнік діляться тим, що ж варто почитати із сучасної української літератури). Автором малюнка на звороті другого випуску альманаху стала талановита художниця Ніна Басиста. Та й ілюстраторів побільшало. Якщо минулого року всі малюнки належали Ользі Комаровій, то цьогоріч із художнім оформленням допомогли відомі майстри пензля та олівця Сергій Боднар, Анастасія Введенська. Дебютувала як художник і Вікторія Лисенко, жінка створює чудові картини з піску та інших природніх матеріалів. Також на сторінках видання можна помітити ілюстрації Дмитра Бабюка та Валерія Петренка.

Із виходом другого випуску альманаху творче об’єднання «PHOENIX» привітали Володимир Газін та Славко Полятинчук, які наголосили на необхідності подібних проектів та побажали виданню успіхів у майбутньому. Про те, як малювалися ілюстрації та задня обкладинка, поділилися Ніна Басиста, Сергій Боднар та Анастасія Введенська. Зокрема, остання зазначила, що це для неї був цінний досвід, адже довелося малювати «дорослі» ілюстрації (Настя відома своїми книжечками-путівничками про пацючка Міхала).

Запам’ятався вечір і літературними читаннями, які розпочала вінничанка Юлія Григорук, виконавши під акомпанемент бандури три композиції, серед яких і авторські. Своєю творчістю поділилися Ольга Комарова, Ольга Зьомко, Віктор Кернер, Ольга Стара, Анастасія Введенська, Анастасія Надвідна, Олександра Дуда, Тетяна Сметанюк.

Під час презентації звучали пісні відомих кам’янецьких виконавців Віктора Кернера та Катерини Газіної. Вони потішили присутніх як відомими, так й авторськими композиціями. До речі, того дня юнак вперше презентував власну пісню, присвячену подіям на сході.

Принагідно кам’янецький фотограф Олег Сіньков запросив присутніх відвідати в кав’ярні «Coffete» свою дебютну фотовиставку «Книга на дотик», над якою спільно працювали творче об’єднання «PHOENIX» та команда інтернет-видання «7 днів».

А вже 17 лютого в міській центральній бібліотеці відбулась ще одна презентація літературно-мистецького альманаху «PHOENIX».

P.S. Творче об’єднання «PHOENIX» щиро вдячне за фінансову допомогу у виданні альманаху Володимиру Дубінському та Василю Гаврилюку; за інформаційну підтримку – обласній газеті «КлюЧ»; за наданий чудовий зал та гостинне обслуговування – Ярославу Крочаку (готельно-ресторанний комплекс «У Домінікана»).

Презентація другого випуску літературно-мистецького альманаху «PHOENIX»

Презентація другого випуску літературно-мистецького альманаху «PHOENIX»

Презентація другого випуску літературно-мистецького альманаху «PHOENIX»

Презентація другого випуску літературно-мистецького альманаху «PHOENIX»

Презентація другого випуску літературно-мистецького альманаху «PHOENIX»

Презентація другого випуску літературно-мистецького альманаху «PHOENIX»

Віоліна СИТНІК, Андрій ПАВЛОВСЬКИЙ, спеціально для «7 днів».

Фото Олега СІНЬКОВА.

Новини по темі

Back to top button